Forebyggelse er ?

”Når de bliver teenagere, flytter vi til Kalahari ørkenen i et beduintelt og så må de gifte sig med hinanden”👌
En veninde og jeg talte for år tilbage om hvordan vi skulle sikre at vores børn ikke rodede sig ud i noget snavs når hormonerne for alvor kom i udbrud inden hjernen er klar😅
Vores løsning, som måske var en anelse kortsigtet😂, beroede på at det var det kedeligste sted vi kendte uden fristelser af nogen art🥱
Men åhhhhh vi ved jo godt at sådan spiller klaveret ikke. Vi kan ikke bare sende vores teenagebørn i kloster eller til en øde ørken og så går det alt sammen.
Jeg var til møde den anden dag på min søns kommende gymnasium. Her talte rektor og SSP-konsulenten om de unge og deres liv. De talte om fester, alkohol, stoffer, samvær – og det faglige😉
SSP-konsulenten sagde flere fine ting, men særlig en ting bed jeg mærke i:
Han sagde: ”Vi skal have aflivet en forældremyte om forebyggelse”.
Og dernæst (min formulering): Forebyggelse er ikke at forældrene installerer 328 regler om den unges adfærd som forældrene så kæmper for at håndhæve overfor det unge menneske. Det virker direkte imod hensigten om at beskytte den unge mand/kvinde.
Forebyggelse er at tale med sit barn. Forebyggelse er at være nysgerrig på barnets liv. Forebyggelse er at kunne lytte uden fordømmelse. Forebyggelse er at møde barnet ligeværdigt med respekt. (Ligeværdigt betyder at barnet er lige så meget værd som den voksne, ikke at forveksle med ligeret – at de har ret til lige så meget som de voksne).
SSP-konsulenten sagde videre: Det bedste tidspunkt er aftensmaden. Prøv så vidt muligt at samles ved et måltid hvor du kan spørge ind til den unges liv.
Jeg prøver at huske på: Ingen gider krydsforhør eller lange formaninger. Ingen gider føle sig forkert eller lukket ned😔
Ærligt? Det er svært for nogle gange er det virkelig torskedumt det teenagere render rundt og laver😱. Vi sidder selv der – forældre så gamle som Metusalem og ved bedst. Men det hjælper ikke en fis.
Det der hjælper, er når jeg taler med en veninde som jeg har kendt siden folkeskolen – vi kan hjælpe hinanden med at huske på de torskedumme og dumdristige ting vi selv lavede som teenagere😳😂🙈
Vi kan ikke beskytte vores børn fra fejl og farer. Vi kan ikke forældre-lovgive os ud af det. Erfaringen viser, sagde SSP-konsulenten, at regler har den modsatte effekt.
Vi prøver herhjemme ved at lade vores teenagebørn selv komme med udspil til komme-hjem-tider osv. Det handler om at bevare roen, trække vejret og have tillid til at vi har gjort det vi skal de først 12 år af deres levetid og nu skal de selv ud og gøre deres egne erfaringer.
Det er simpelt – og det er hamrende svært🥵
Og nej, jeg sover ikke så godt om natten når min søn er ude og mobilen ligger tændt på natbordet😅