Gør mod dig selv som du ville gøre mod andre

“Gør mod andre, som I ønsker, at de skal gøre mod jer.” 

Står der i biblen. Den kaldes også ”den gyldne regel”. Jeg får dog lyst til at tilføje: ”Gør ikke mod andre som du gør mod dig selv”

For vi er hårde ved os selv, ubarmhjertige og utilgivelige.

Vi slår os selv i hovedet over fejl og mangler og kritiserer os selv for ikke at slå til i en crazy verden baseret på præstation og instagram-photoshoppet virkelighed.

Vi ville aldrig opføre os nådesløst overfor en ven. Hvis min ven var i krise, i sorg, i nød og ikke følte hun slog til, ville jeg give nærvær, omsorg og et lyttende øre.

Jeg ville ikke dømme, bebrejde eller komme med gode fixer-råd, men bare sidde med hende og lade hende have det som hun har det.

Hvorfor gør vi det så mod os selv igen og igen?

Hvorfor kræver vi af os selv at vi skal leve op til en utopisk forestilling om perfekthed og ufejlbarlighed når vi godt kan rumme det i andre?

Jeg kender ikke det endegyldige sande svar på det spørgsmål, men har naturligvis forklarings-ideer som alle andre i mit felt. Bliver vi presset om børn og unge til at præstere og præstere uden tanke for nærvær og omsorg – og slæber det åg med hele livet? Bidrager de sociale medier til en facade-verden helt disconnected fra kontakt, samhørighed og empati for os selv og andre?

Måske skal vi gå en anden vej. Måske skal vi begynde at ”gøre mod os selv som vi ville gøre mod andre” og så se hvor vi ender.

På min bucket liste står der ”En hel dag hvor jeg ikke skælder mig selv ud over noget”.

Jeg har sat kryds ved den for noget tid siden og i går havde jeg igen en af de dage – det føltes skønt.

Jeg synes det skal stå på alles bucket liste. Fordi vi alle har fortjent at være blide, kærlige, omsorgsfulde og gode ved os selv. Ikke forstået sådan at vi skal i spa hver dag, men at vi i tanker, ord og handling behandler os selv med respekt og hjertevarme.

Self-compassion hedder det på engelsk og det skal vi have mere af.

Hvis du ikke ved hvad self-compassion er, kan du google Kristin Neff som arbejder med det. Se f.eks. hendes TED Talk emnet: https://youtu.be/IvtZBUSplr4

Men først og fremmest gylden regel nr. 2: ”Gør mod dig selv som du ville gøre mod andre”