Afslapning er et must – men ligeså er energi og livsglæde

I går morges var jeg ude og gå en lang tur i skoven med min hund. Solen skinnede og jeg gik og lyttede til en bog, som jeg hele tiden måtte pause fordi jeg fik 1.000 gode ideer til alt muligt.

Resten af dagen var jeg fyldt med god energi fra morgendagens gode oplevelse=livsglæde😍

Naturligvis skal vi huske at slappe af, at hygge os og lade op.

Vi skal finde ro efter en lang arbejdsdag eller en stresset eftermiddag med børnene eller et surt skænderi med vores partner. Vores nervesystem skal beroliges, så vi finder balancen igen🌞

Det er livsnødvendigt fordi vi ikke kan køre i overdrive hele tiden.

Men hvordan slapper vi af?

Ved at komme så langt ud i løbet af dagen at vi bare kollapser med junkfood eller sodavand foran flimmeren når vi kommer hjem og ikke orker at rejse os igen?

Og så i øvrigt mens vi ligger på langs, slår os selv oveni hovedet over alt det vi burde gøre, men bare ikke orker? 😞

Jeg ved i hvert fald at jo mere presset jeg er, jo mere vin og chokolade ryger der ned. Jo mere presset jeg er, jo mere tid begynder jeg at bruge på at planlægge alle de fornuftige ting jeg burde gøre (men ikke orker). Jeg bruger en del tid på at tænke over hvad jeg burde og lave regler for mig selv om at ”i morgen skal jeg….” Disse lister bliver altid alt for lange og alt for omfangsrige, og jeg kommer aldrig i gang🥵

Kan vi også slappe af ved at gå en stille tur? Ved at hygge med sine børn (og sætte opvasken på pause) eller ved at gå i biffen med en ven? Kan vi finde ud af at slappe af på andre måder end ved bare at sidde eller ligge foran en skærm?

Madlavning, massage, varmt bad, læse fysiske bøger, lytte til podcasts eller musik, danse stille (med hinanden), glo på ild i pejsen eller lige ud i luften…you name it?Afslapning giver ro og velvære og mange siger at de så får ladet batterierne op.

(Mere teknisk er det parasympatiske nervesystem vi taler om her og horisontal grounding).

Men der er også en anden side til livet: Energi og livsglæde🤩🥳💪

Jep, den del hvor du danser rundt i stuen til ”Kom tilbage nu” og synger i hårbørsten. Der hvor du er ude at ro kajak med vennerne og I giver den hele armen.

Fest, løbeture, ride i galop, spille rundbold, lege med hunden, koncert og ikke mindst:

AT GRINE😂😂

Vi skal alle sammen grine mindst en gang om dagen. Ægte, hjerteligt, nede fra maven.

At gøre de ting som giver energi og livsglæde gør os, jep, mere energiske og mere glade. I kid you not!

Det handler ikke om at lave store planer for ”jeg burde have mere energi og livsglæde så derfor skal jeg x, y og z hver dag”Det handler om at gøre noget du har lyst til.

Som f.eks. den dag jeg var ude og hjælpe min datter med at fodre heste i rideklubben: Jeg kører rundt med et tungt læs hø på en trillebør og når den er tom, skal jeg ud og hente mere hø. Der kan jeg godt bare køre den ud stille og roligt som en voksen moden kvinde på 51 år.

Jeg kan også vælge at køre den i zig-zag i høj fart mens jeg siger vroum vrouuuum🏎🏎 (selvfølgelig kun udenfor så jeg ikke skræmmer hestene😉) selvom min teenagedatter ryster opgivende på hovedet. Bare de korte ture med min motor-trillebør gjorde mig glad i låget. Det er såre simpelt.

(Teknisk er det aktivering af det sympatiske nervesystem – vertikal grounding)

Det er ikke fordi jeg er imod at du tager en binge-watch weekend på sofaen med chips og cola, men jeg er tilhænger af at vi får lidt af alt det der gør vores system godt. Dertil hører også energi, bevægelse og livsglæde.

For det er det der får os til at gide stå op om morgenen.

Når vi føler vi tager magten i vores eget liv for vores eget liv i stedet for bare at leve efter bedste beskub og føle os dødtrætte og demotiverede.

Jeg træner styrketræning fordi det er godt for mig. Jeg døjer en del med mit højre ben fordi det har nogle nerveskader. Når jeg kommer i det mode hvor jeg siger: ”Nu kan jeg ikke mere for mit ben er træt😭” så siger min træner ”Så tager vi lige en runde mere for det er nu vi for alvor kan vække det i stedet for bare at give op og lægge os på gulvet og græde over et ødelagt ben”.

Jeg er så glad hver gang jeg tager en runde mere💪. Det holder som regel hele dagen og påvirker hele min måde at gå til tingene på den dag. Det giver mig energi og livsglæde🌞

Hvad har du lyst til at gøre for at få mere energi og livsglæde i dit liv?

💝