Børn og navigation

Vi er nødt til at bruge tid på at lære vores børn at navigere i verden. For vi kan ikke ændre på andre børn eller andre forældre – eller resten af verden for den sags skyld.

Det har jeg talt med en anden mor om til hudløshed hver gang vores børn havner i situationer hvor de bliver såret eller mobbet eller har svært ved at forstå andre børns til tider ubehagelige opførsel.

Jo, jeg kan da godt ringe til skolen og de andre forældre og klage min nød. Men først og fremmest er jeg nødt til at lære min datter at håndtere situationerne for de vil opstå igen og igen – også når hun bliver voksen. Jeg vil ikke bruge tid på at kæmpe en forgæves kamp på at ændre alle andre mennesker så de fremstår rigtigt i mit billede. Jeg vil lære min datter dét jeg har lært mig selv: Hvordan man kommer videre efter hårde ord eller sårende opførsel.

Michelle Obamas ord ”When they go low, we go high” som rettesnor for deres opdragelse af deres to døtre passer som fod i hose til mig. Jeg nægter at lade mig selv falde til et niveau hvor jeg giver tilbage igen af samme mønt når andre sårer mig – bevidst eller ubevidst.

Men jeg falder jo i alligevel på trods af mine noble hensigter. Nogle gange bliver jeg så såret og ked af det og vred at jeg selv svarer sårende og vredt – og så kører møllen.

Den anden dag skældte jeg min datter ud og det viste sig bagefter at hun gjorde noget jeg ikke ville have fordi min mand havde formidlet beskeden upræcist. Jeg gik med det samme hen til min datter og sagde undskyld. At jeg havde forløbet mig og at det ikke var i orden.
Ligeså med min søn – teenagesøn – hvor bølgerne kan gå virkelig højt i disse år😳…han nægtede pure noget som jeg i dag har glemt hvad var, men det var ret åndssvagt og jeg blev så frustreret over at han insisterede på at nægte ”bare fordi” at jeg skældte ham huden fuld. Og sagde kæmpe undskyld bagefter.

Så jeg prøver at ”go high” i øjeblikket hvor situationen opstår, men hvis det glipper, forsøger jeg at redde den på rebounden😅

Men vi skal sørme da forsøge at vise vores børn at det er vejen frem: At ”go high”. Vi skal øve os i ikke at vælge den nemme, sårende vej hvor vi bare tager hævn og selv er ubehagelige overfor andre mennesker fordi vi føler os dårligt behandlet.

Jeg er ikke fortaler for at vi skal lære vores børn at andres problemer fritager dem for ansvar. Det kan aldrig godtages at uskyldige bliver ofre fordi du har en dårlig dag. Det kommer aldrig til at lyde fra mig: ”Jeg kan godt se det gjorde ondt da Knud slog dag i frikvarteret i dag, men du må forstå at han har det svært derhjemme”, min sætning vil lyde: ”Jeg kan godt se det gjorde ondt da Knud slog dag i frikvarteret i dag. Og selvom de voksne snakker meget om at Knud har det svært, er det ikke en undskyldning for at slå dig”

Jeg kunne ønske mig at vi lærte flere børn – og voksne – at ”gå high”💪

Allermest kunne jeg ønske mig at lidt selvreflektion hos de voksne som selv gang på gang spyer galde ud over uskyldige familiemedlemmer, naboer, kolleger eller kassedamer. Det ville da være rarest for mig for så slap jeg for at blive ked af det når det går ud over mig.💔

Indtil da – når der er to torsdage i en uge🤪 – vil jeg fortsat holde Mrs Obamas motto i hævd.