Brok eller ro?

”Jo det er dødirriterende når pigerne retter på os” svarede min mand og min søn samtykkende ved middagsbordet. Vi talte specifikt om når pigerne i skolen tysser eller retter på drengene…men jeg fornemmer at svaret de gav var af en mere generel karakter

Så vi talte dernæst om at min datter skulle undgå at korrekse hendes unge mandlige kolleger fordi det sjældent medførte andet end at 1. De synes hun er megairriterende og 2. De larmer med al sandsynlighed bare endnu mere i trods.

Så hvad gør en klog? En umiddelbar, lige ved hånden løsning er jo at hun kan fortælle læreren at det generer hende at der er nogle utrolig støjende elementer som gør at timerne ofte bliver brugt til at dæmpe de unge herrer som synes det er nederen at gå i skole og derfor føler at det er helt fjong at bruge timerne på at lave fis og ballade.

Stakkels lærere. Hvert år ved denne tid sender jeg dem en stor kærlig tanke for endnu en gang at troppe op i skolegården vel vidende at en stor del af året skal bruges på at få ro på unge mennesker som tilsyneladende ikke har lært at begå sig.

Hvert år hører jeg fra skolens lærere at de gang på gang italesætter støjende, forstyrrende, generende adfærd blandt drenge og lige lidt hjælper det for forældrene fniser lidt og siger ”arh boys will be boys” og så tager de hen på en arbejdsplads og lytter til Go’ Nova i høretelefonerne i fred og ro for kolleger.

Jeg har selv en dreng som kan larme og forstyrre i timerne hvor det ikke hører sig til. Der er ikke nogen der fniser over det herhjemme. Vi talte med ham sidste år om at det skal stoppe. Ikke så meget snak og forklaring og plenumdebat. Det skal bare stoppe. Så han har dæmpet sig og kom hjem og fortalte en dag at ham dansklæreren, som han indtil da havde haft travlt med at forstyrre faktisk indimellem havde nogle guldkorn at dele ud af. Det kunne han høre nu hvor han ikke selv talte om fortnite og om at det var snyd at y’erne altid måtte komme på boldboldbanen.

Nogle gange sidder han, snart 13 år, og øffer lidt og siger at det er fordi skolen er så kedelig og derfor kan man komme til at snakke i timerne. Så øffer hans forældre og siger at hvis han ikke vil tage hensyn til sig selv og lære noget, skal han i det mindste være stille så det ikke går ud over de andre.

Og det her min største frustration kommer til udtryk: Når dårlig opførsel går ud over andre.

Vi bor i et yderst ressourcestærkt område – ressourcestærkt på alle områder. Alligevel er der skræmmende mange af klassekammeraterne som ikke har basale ting i orden; så som at komme i seng til tiden så man ikke sover hen over skolepulten, komme i skole til tiden, få en ordentlig madpakke med og have lavet de lektier der er givet. Mange har heller ikke lært hjemmefra at skolen er et sted hvor der skal være plads til alle, dvs. man kan ikke få taletid hele tiden men skal dele med andre, man skal rumme hinandens forskelligheder, man skal tale ordentligt og behandle alle på skolen, børn og voksne, respektfuldt…ligesom man sikkert selv gerne vil behandles.

I min datters klasse har det i månedsvis været survival of the fittest og lærerene har høreværn liggende til de ”sarte” som ikke kan tåle mosten med al larmen i timerne!!!! Jeg siger det lige igen: Høreværn til de sarte fordi der er så meget larm i timerne!

Det fortælles at visse lærere bruger det meste af tiden på at italesætte uforskammetheder eller bare støj fra nogle elever som tilsyneladende ikke har lært derhjemme at man tier stille i timerne med mindre man bliver spurgt. Lærerene bruger altså ikke det meste af tiden på at undervise!

Flere af os forældre er enige om at vi gerne så det vende så der kom ro og høreværnene kom tilbage på byggepladserne hvor de hører hjemme. Men hvordan?

Så længe der tilsyneladende findes forældre som ikke kan/vil/orker/magter/gider sørge for at deres afkom opfører sig ordentligt i timerne er vi andre på herrens mark.

Så kan vi forældre brokke os og pigerne kan brokke sig til lærerene i skolen og så ender vi der igen hvor mænd vender øjne af kvinder fordi de brokker sig…