Den svære dans: Parforholdet

Min partner er en idiot fordi….Min partner gider ikke, vil ikke, gør altid, gør aldrig…

Sådanne udtalelser høres ofte når par er i problemer i forholdet.

Man peger ud af og skyder skylden på den anden.

Når en situation gentager sig gang på gang og man ender i skænderi, har man ofte mest lyst til at råbe ”idiot” af den anden og fortælle sin partner hvor dum han eller hun er. Ellers også har man bare lyst til at gå langt væk.

I emotionsfokusereet parterapi siger vi at parforholdet er som en dans.

Nogle gange danser vi i takt til en smuk melodi. Andre gange er vi helt ude af sync og kan slet ikke følges ad.

En dans bølger frem og tilbage parret imellem. Ligeså gør et funktionelt eller dysfunktionelt mønster. Vi tager nogle skridt frem, tilbage, til højre og til venstre, rundt og rundt. Nærmest ubevidst hvis vi kender dansen til døde.

Som parterapeut hjælper jeg med at finde en ny melodi og en ny dans at danse til. I er stadig de samme mennesker. I skal hverken have nyt tøj eller ansigtsløftning, men I skal lære at tage nogle smartere trin i dansen så i danser bedre sammen.

Der er altså ikke noget forkert ved hverken den ene eller den anden. Det er det imellem jer – dansen/mønsteret vi skal kigge på.

Det er befriende for mange at opdage at parterapi ikke handler om at en part siger til den anden: “Du er en idiot, nu skal vi til parterapi og have det fixet”.

Det kan dog være udfordrende hvis den ene kommer for at få den anden fixet, for så bliver han/hun slemt skuffet – og sandsynligvis også provokeret fordi jeg vil fokusere på at vi hver især tager ansvar for relationen og de svære dansetrin.

Mange vil opdage at som man gør en ting, gør man som regel alting. Så når man får kigget på hvordan man danser i sit parforhold, vil man måske se at flere af trinnene går igen i andre relationer.

På den måde er denne form for parterapi en gave til relationskompetence generelt.

I EFT bliver vi bedre til at danse svære trin og få mere god kontakt med den anden mens vi danser til en fælles melodi. Vi kan danse helt tæt og vi kan også have lov til at danse hver for sig, stadig med en oplevelse af at vi er fælles uden at nogen presser sig op ad din krop.

De fleste starter med at komme i terapi og sige: ”Min partner danser forkert – det er virkelig irriterende”. Det er helt normalt. Så tager vi den derfra.

Det eneste jeg beder par om, der kommer hos mig, er at de prøver at være åbne for det der kommer fra den anden part. Det kan kræve mange dybe vejrtrækninger og det er der plads og tid til hos mig.

For generelt gælder det at jeg synes vi alle skal sætte tempoet ned.

På vores arbejde, i vores fritid, i vores hjem, med vores partner, men vores børn, med vores venner.

Vi skal huske at trække vejret og være langsomme. For først når vi bliver langsomme, kan vi mærke os selv.

At kunne mærke sig selv er det vigtigste, hvis vi skal ændre en virkelig dårlig rhumba til verdens gladeste freestyle🕺💃