Hvad Linda P og Thomas Stampe har til fælles?

 

For nylig læste jeg to bøger lige efter hinanden ved et tilfælde. Jeg opdagede at Linda P og min gamle studiekammerat Thomas har tre ting til fælles hvad angår deres bøger: 1. Begge skriver med udgangspunkt i en livskrise. 2. De har ikke skrevet bogen for at promovere sig selv men fordi deres erfaring og budskab måske kan hjælpe og inspirere andre. 3. De er begge fortalere for klar og tydelig kommunikation selvom det kan være svært, hårdt og besværligt.

Begge fortæller de om hvor vigtigt det er med klar kommunikation i familien:
Thomas fik konstateret meget alvorlig kræft. Ham og hans kone er enige om at børnene og resten af familien samt venner og kolleger skal have klar besked:
”I det lange forløb der fulgte, sørgede jeg for, at alle modtog så enslydende og korrekte opdateringer som muligt, så der ikke blev dannet grobund for misforståelser og unødig bekymring. Et af mine vigtigste redskaber – kommunikation – som leder blev nu en hjælp til at navigere i mit private stormvejr”.

Linda praktiserer også klar tale da hun rydder op i sin relation til sin afdøde far:
”’Hej far’ mumler jeg, da jeg sidder ved fællesgraven. Der er ikke andre end mig.
’Jeg har det sgu ikke særlig godt,’ begynder jeg og bliver straks lidt irriteret på mig selv. Han har jo aldrig været der for mig. Tværtimod. Derfor virker det også fuldkommen latterligt og patetisk at række ud efter ham nu. Det var fandeme ham, der burde have passet på mig og sagt undskyld. Det gjorde han jo aldrig. Så nu står jeg her og er til grin igen.
’Jeg synes du er en idiot’ siger jeg.”

Linda kommunikerer også åbent og ærligt på sit arbejde til FBI – firmaet som står for hendes comedy shows:
”Jeg fortæller at jeg er klar over at jeg har svigtet, men også at jeg ikke mener AA er løsningen, men derimod det arbejde, jeg har taget fat på med psykologen.
Jeg fortæller helt åbent, at jeg har brug for at reparere mig selv, og at jeg har brug for ro til at gøre det. Men også, at jeg er helt på spanden. Min vilde livsstil de seneste år har gjort at jeg ikke har råd til at betale min lejlighed, og jeg skylder mange penge i skat. Præcis hvor mange ved jeg ikke.”

Thomas, der håndterede hacker-krise i Mærsk samtidig med sit kræftbehandlingsforløb, fortæller at kommunikation er en af de 6 pejlemærker han har identificeret som sit personlige krisehåndteringsværktøj – uanset om det er på arbejdet eller privat. Om kommunikation som værktøj skriver han blandt andet:
”Hvis du er den eneste der ved hvad der skal foregå og hvorfor, vil alle arbejde i hver sin retning.
• Vær ærlig. Tillid er centralt.
• Fortæl gentagne gange, hvad der skal ske…Fortsæt med at kommunikere tydeligt og regelmæssigt.
• Sørg for at det er det samme, der kommunikeres til alle.
• Sig dit eget eller det fælles mål højt. Det forpligter og giver noget håndgribeligt at gå efter.”

Jeg synes det er to bøger med et vigtigt budskab om kommunikation:
Vi er nødt til at kommunikere med hinanden. Vi er nødt til at prioritere den tid det tager at kommunikere ordentligt med hinanden.

Hvis vi ikke gør, opstår der misforståelser, forvirring, vildfarelser og måske uoprettelige skade fordi vi ikke får talt ud og ærligt om oplevelser.

Det er dødhårdt, meget besværligt og utrolig tidskrævende at kommunikere. Men det tager endnu hårdere på os at forblive tavse om vores udfordringer, vores kampe og vores sorger.

Vi skal støtte hinanden og rumme hinanden når folk åbner op som Linda og Thomas har gjort. Også i dagligdagen selvom vi ikke synes vi har 5 minutter tilovers til lige at slå lyttebøfferne ud og forsvaret fra.

Jeg kan kun anbefale at læse disse to bøger👍 Deres livshistorier er vidt forskellige, men begge mennesker har de en ukuelighed i sig som jeg er dybt imponeret af.

Og så har både Thomas og Linda et fantastisk skævt smil som når helt op til øjnene hver gang😉