Hverdagstips

De fleste af os kæmper med de samme dagligdagsproblemer i vores familie og i andre relationer. Derfor vil jeg gerne dele den læring jeg får i min uddannelse som familieterapeut her i bloggen. For jeg har allerede opdaget, 1 måned inde i et 4-årig studie, at selvom det kan være hårdt, er det ikke svært.

Det er ikke dyre, uoverkommelige projekter vi skal kaste os ud i når det er begyndt at gå lidt skævt og alle vrisser af hinanden derhjemme. Vi skal hverken skilles, sygemeldes eller have puttet 7 bogstaver på vores børn.

Jeg vil forsøge at komme med tips og tricks som jeg synes er brugbare og lette at implementere med udgangspunkt i min baggrund som coach og spirende psykoterapeut – og med base i min generelle utrolige nysgerrighed på mennesker og hvordan vi får det bedst mulige ud af os selv og hinanden. Skriv endelig til mig hvis der er noget du tænker jeg kunne tage op.

Det første tip kommer allerede nu – og er måske det hårdeste af alle det tips der vil komme:

Find mere tid til at pleje relationen til dig selv og relationer til andre.

Åh suk, tænker du og har det garanteret som de fleste andre: I forvejen har jeg svært ved at få det hele til at gå op, i forvejen har jeg travlt og ikke nok tid. Nu kommer hende Karl-Smart coachen og siger ”I skal bare bruge mere tid” – det er jo for søren dét der er problemet: at jeg ikke har tid nok.

Men vi ved det jo godt ikke? Vi ved godt at de dage hvor vi får lagt telefonen væk og taler med vores partner, de dage hvor vi har 10 minutter til at slappe af i efter arbejde, før aftensmaden skal laves og unger skal puttes, de dage hvor vi får gået en tur og kigget på træer, de dage hvor vi sidder og pusler med noget unyttigt for os selv eller har en rolig stund med børnene. De dage er det som om vi har mere tid. De dage husker os på at vores inbox aldrig bliver tom uanset hvor mange mails vi tjekker.

Der er altid noget mere du kan stræbe efter på arbejde, i hjemmet, med din krop, dit sociale liv. Altid. Og det gør vi så – præsterer hele tiden mere og mere og glemmer os selv og de andre omkring os i et håbløst forsøg på at leve op til alt det vi har sat i gang med arbejde, børn, partner, bolig, ferier, udseende, venner, motion, kost og selvudvikling.

Så und dig selv at stoppe op bare et øjeblik og trække vejret: Af alt det jeg bruger min kostbare tid på, hvor meget af det giver mig varme i kroppen, ro i maven og glade øjne når jeg kigger på mig selv og dem omkring mig?

Du skal ikke flytte til Langbortistan uden Wi-Fi og selv kærne smør, men måske bare slukke for Netflix efter 1. afsnit og så bare sidde. Måske lægge telefonen væk ½ time efter aftensmaden. Måske bare gøre noget med dine børn som ikke er opbyggeligt og intellektuelt stimulerende, bare rart.

Måske være noget for dig selv.

Jeg ved 100% at når jeg bruger mere tid på at finde roen, varmen og glæden så finder jeg den i mig selv og det smitter andre.

Jeg ved også at når jeg stresser, føler mig presset af indre og ydre krav, så finder jeg uro, støj, vrede, frustration i mig selv og det smitter også af på andre.

Jeg oplever begge poler, men jeg ved udmærket godt hvad jeg gerne vil have mest af. Det kræver nogle fravalg som kan være hårde, men de er ikke svære. Det kræver at kunne stå imod andre menneskers dom og holde fast i sig selv.

Men jeg kan godt og det kan du også.