Nissehjulet – 5. december

1 time senere gik Maria og Charlotte ud af hoveddøren til Marias hus. Charlotte var godt pakket ind for det var koldt udenfor. Tøjet hun havde lånt var langt fra den standard hun var vant til, men det var til at leve med. Der var jo alligevel ikke andre mennesker her – kun nisser. Charlotte tog sig i at fnise af hensyn til ribbenene, men rystede i stedet på hovedet over den skøre situation hun befandt sig i. De var på vej hen til julehjælpskomiteen hvor resten af hendes nye kolleger ventede. Charlotte havde det dejligt varmt og kroppen havde haft godt af det varme bad. Hun støttede sig til en krykke, der var fint dekoreret med svungen julegran og en enkelt solid lilla julekugle på troppen. Hun tog gaden nærmere i øjesyn. Det var mere moderne end hun havde regnet med i nissernes hovedstad. Snescooterne var mere hyppige end kaner, men Maria havde også fortalt at de mest brugte kanerne til at flyve i dag. Charlotte fandt det positivt at også nisser kan effektivisere.

Men selvom her var moderne med supermarkeder, cafeer og noget der lignede Elgiganten, mærkede hun alligevel en ro som hun ikke havde oplevet i nogen anden by. Hun kendte fornemmelse lidt fra når sneen lagde sig over Danmark. Når bilernes støj blev dæmpet og lysene lidt mere bløde når snefnuggene faldt ned forbi lygtepælene på Søllerødvej.

De skråede over et torv hvor Charlotte ikke kunne undgå at bemærke et kæmpe stort lykkehjul midt på torvet. Det var et af de største hun nogensinde havde set, langt større end dem på Bakken. Hun gik tættere på. Hjulet var inddelt i utrolig mange felter. Der må være flere hundrede vurderede Charlotte. De var i alle mulige farver og nuancer og i hvert felt stod et ord. I midten var der en pil med teksten ”24 december” indeni. Hun så at pilen pegede på feltet med ordet ”spontan”.

Maria havde ikke kunne undgå at bemærke Charlottes fascination og svarede på Charlottes uudtalte spørgsmål:

”Det er Nissehjulet. Der er et felt for hver dag i året. Hver dag drejer den ældste nisse på hjulet og når det lander på et ord, ved vi hvad der har fokus den dag. I dag er det for eksempel >spontan<”

”Drejer I på det hver dag hele året?” spurgte Charlotte der, som de fleste mennesker, troede at nisser kun arbejdede i december og derefter var på en temmelig forlænget ferie resten af året.

”Ja, vi drejer hver dag. Vi er kun i menneskenes verden i december, men vi arbejder jo her i Nisseland resten af året lige som I mennesker gør. Tro mig: Der er rigeligt at lave de andre 11 måneder – og med al den stress og jag I mennesker lægger for dagen, bliver vores arbejde ikke nemmere.”

”Men,” og igen kørte Charlottes effektive mind-set, ”er det ikke irriterende hvis den lander på det samme ord 5 dage i træk?”

Maria trak på skuldrene ”Det lander aldrig på det samme ord to gange. Den går igennem alle 365 ord vilkårligt og så vælger Klaus et for den ekstra dag når det er skudår. Vi har ikke fået det opgraderet til at håndtere skudår”

Charlotte noterede på sin mental to-do liste: Opgradering af nissehjul.

”Hvordan gør I så i praksis med dagens ord?” Charlotte havde altid været en hands-on kvinde og stolt af det.

”Jo, vi forsøger at bringe det ind i dagen i vores tanker, beslutninger og handlinger. Vi forsøger at inspirere hinanden og at pirke lidt til menneskene også i december”.

Charlotte blev lidt utålmodig ”ah hm men hvad gør I for eksempel helt lavpraktisk med >spontan< når det bliver trukket?”

Maria smilede ”Ja, det er jo december så vi tillader os jo lidt nissestreger i menneskenes verden, så som at vende lidt om i nogle kalendere så der bliver lidt mere plads til spontane ting. I mennesker har jo booket kalenderen op til over bristepunktet. Vi prøver også at hjælpe med at få nogle ting nået ved at rydde lidt op når folk er på arbejde. På den måde er der mere tid til at gøre noget hyggeligt der ikke er planlagt. Men jeg ville ønske I ville være mere opmærksomme på at få sovet nok for det er svært at være spontant når man er ved at dejse om af træthed”.

Maria tav og kiggede på Charlotte ”Men det ved du jo alt om – det er jo derfor du er her nu”

Charlotte fik lidt kvalme igen ved tanken om hvor skidt hun havde følt sig lige inden hun besvimede på kontoret – og nu hvor hun mærkede efter – hvor skidt hun egentlig havde haft det i lang tid fordi hun ikke havde fået nok søvn. Maria havde jo helt ret: Det var umuligt at være spontan når man hele tid var booket 24/7 og kun fik 4-5 timers søvn hjulpet på vej af cognac eller piller.

”Hvad gør I her i Stråleglans med dagens ord?” Charlotte havde brug at fokusere på noget andet end hende og hendes mangel på søvn.

”I dag har vi talt meget om hvad vi har lyst til. Ikke hvad vi bør, eller skal, eller har pligt til – men hvad vi har lyst til. Flere har fundet et par ting de har lyst til og prøvet det af med det samme. Ikke noget stort som at skifte job eller flytte hus, men bare små ting som at køre en anden vej hjem eller spise noget andet til aftensmad end det man plejer. Jeg har tænkt længe over at jeg gerne ville prøve det der Trampolining, så nu skal jeg hen til Trampolin-land i aften til en time mellem 18 og 19.”

”Hvad er Trampolining?” Charlotte synes ellers hun var ret velbevandret i fitness verdenen, men det havde hun ikke hørt om.

”Det skulle være en slags jogging på trampolin. Det lyder sjovt så jeg skal derhen med nogle veninder. Vil du med hen og kigge?”

Charlotte kunne jo ikke ligefrem påstå hun havde andre planer, så hun kunne jo sagtens være spontan og hoppe med på trampolinen…i overført betydning.

”Jo det vil jeg da godt, men først skal vi hen på kontoret ikke?”

”Jep” svarede Maria ”og vi er her nu”. Maria åbnede en stor tung egetræsdør med dørhåndtag formet som nissehue (”selvfølgelig” klukkede Charlotte ved sig selv) og de gik indenfor til de andre kolleger i julehjælpskomiteen.