19. december

Der var en anderledes stemning i huset denne mandag morgen. Det var ikke en mandag morgen som plejer. Det var som om alle, der var hjemme i huset, var i ekstreordinært hyggeligt humør for en mørk og kold mandag morgen.

Selv Anton var oppe ved 7-tiden fordi han skulle møde ekstra tidligt ind på Joe and The Juice og gøre klar til den sidste travle juleshoppinguge i Lyngby Storcenter.

Der var vanvittig efterspørgsel på mad og drikke hos Joe fra trætte børn og stressede voksne og Anton havde fået en første klasses oplæring i at håndtere kunder i alle slags sindsstemninger. Han var også ret sikker på at han ikke skulle gøre karriere ud af at stå i butik med kunder dagen lang.

Så pludselig sad Charlotte, Jesper, William og Anton og spiste havregrød i køkkenet med kalenderlyset tændt. Caroline sov hos Noah.

Charlotte kiggede rundt og glædede sig inderligt over den rare stemning i familien. ”Hmmmm” tænkte hun ”God energi her i rummet – gad vide om det slår ud andre steder?” Hun gik ud i entreen og ganske rigtigt så lyste det lille juletræ med de 10 LED lamper stærkere end i hele december.

Charlotte var utrolig stolt af sig selv og sin familie.

I går havde hun været til fodbold med William og han havde selv foreslået at tage pebernødder og kakaobrikker med til hele holdet og ønske glædelig jul for det havde Carl fortalt om lørdagen at de gjorde på hans håndboldhold til sidste træning før jul.

”Det kan du tro vi kan – jeg tjekker lige med Emil” Emil var holdleder for Williams hold og en vældig fodboldentusiastisk far til Andreas på Williams hold.

Hun ringede til Emil og fremførte sin forespørgsel

”Hm, ja, fedt I gider, men jeg havde faktisk tænkt at sige at alle drengene var velkomne hjemme hos Andreas i eftermiddag og se VM finale. Vi har nemlig en storskærm til PlayStation nede i kælderen som de kan se kampen på. Måske ville I hellere sponsere popcorn og sodavand sammen med et par andre forældre?”

”Det lyder skønt at du gider det Emil. Jeg er sikker på jeg kan få Bertrams mor og Sebastians far med på at give sodavand. Det skriver jeg lige til dem”

De var med på ideen og Charlotte gav sin søn et kæmpe kram og sagde. ”Ih altså William du har lige bredt julestemning ud over hele dit hold og deres familier. Nisserne er dybt taknemmelige er jeg sikker på”

William viklede sig ud af krammet ”Mor, stop med det der julenisseri hele tiden, jeg er altså ikke en lille baby længere, der tror på julemanden”

”Du skulle bare vide” smilede Charlotte til din halvstore dreng og tænkte at hun nok hellere måtte nøjes med at dele sin glæde med Caroline eller andre, der vidste noget, for hun havde virkelig brug for at tale med nogen om at det gik den rigtige vej med juleenergien.

Klokken 16 den søndag sad Jesper foran skærmen til fodboldfinalen med chips og en øl. Charlotte var flintrende ligeglad med fodbold i tv eller fodbold i det hele taget, men synes det var hyggeligt nok at tale med de andre forældre til Williams holdkammerater…om alt andet end fodbold.

Men hun ville gerne sidde i sofaen med Jesper og slappe af med ham…selvom han sad lidt ude på kanten af stolen og holdt med Argentina. Hun lavede en stor latte og en tallerken med klejner og havregrynskugler. ”Som så nok kun holder max. første halvleg” grinede Jesper.

Mens Jesper heppede på Messi, heppede Charlotte i sit stille sind på Noah i Tivoli med sin familie. Bare det dog ville blive en hyggelig oplevelse for ham.

Samtidig stod Noah i Tivoli med Caroline, sin far og mor og hilste på mormor og morfar.

Han kunne ikke huske hvornår han sidst havde været sammen med sine forældre en søndag eftermiddag uden at det handlede om noget med deres arbejde, som han skulle rodes ind i.

Han havde mest lyst til at tage deres mobiler og lægge dem i sin lomme, slukkede og tavse indtil aftenen var slut, men indtil videre var der ikke nogen mobiler der ringede, så han prøvede bare at trække vejret og tog Caroline i hånden for lidt tryghed.

Hun klemte hans hånd og tog så hans far under armen i den anden side ”Nå, Niels, jeg har aldrig set Crazy Christmas Cabaret – har du?”

Og så gik de afsted mod Glassalen, Caroline i midten med Noah og Niels på hver side, men Katrine gik bagerst mellem sine forældre og snakkede om noget med nogle af forældrenes venner og om de kom juleaften.

Showet var en succes med begge forældres mobiler på lydløs og der var sågar ingen af dem der tjekkede dem i pausen. Eller Noah så dem i hvert fald ikke tjekke dem hvert 20. sekund som de plejede. Han kunne mærke at han begyndte at trække vejret lidt lettere og ligefrem fik lidt jule-forhåbninger på egne og andres vegne den aften.

Efter forestillingen, gik de lidt rundt i den gamle have og Noahs mor købte en Georg Jensen julelysholder i Illums Bolighus shoppen i Tivoli. Noahs mormor købte et rødt sjal med små nissehuer på i en lille træbod henne ved plænen. Alle sippede de gløgg mens de slentrede rundt og beundrede de hyggelige omgivelser.

”Det må jeg sige – her er virkelig hyggeligt” sagde Noahs mor med slet skjult forbløffelse i stemmen. ”Lidt i overkanten til min smag, men så længe jeg ikke skal have alle de nisser og krims krams derhjemme til jul, er det fint nok at kigge på her.

Noah gik og ønskede sig mere krims krams derhjemme i morens sterile guld-grønne Georg Jensen julemiljø og lovede sig selv at når han fik sin egen familie, skulle hjemmet flyde over med hjemmeflettede julehjerter og skæve musetrapper.

De satte sig ved bordet klokken 19 på Nimbs hvor Noahs forældre havde insisteret på at forudbestille en vanvittig dyr julemenu til dem alle. Der var både flæskesteg og and samt risalamande og det smagte vældig godt, men Caroline sad og savnede den lidt mere jordnære facon der var over hendes fars and og flæskesteg juleaften.

”Ja, vi får maden fra Meyers juleaften så vi ikke skal stå med det besvær” sagde Noahs far selvtilfreds ”Er det ikke rigtigt Katrine?”

”Jo du godeste, jeg skal da ikke bruge flere dage på at stå og lave rødkål fra bunden bare til os tre. Jeg er også sikker på I to mænd hellere vil have Meyers.” Katrine grinede af sin egen joke.

”Jeg synes som altid det kunne være hyggeligt hvis I ville komme ud til os. Vi er jo bare os og Berit & Flemming og deres hund.”

”Ja mor, det ved jeg du synes. Niels og jeg har bare så meget med firmaet at vi virkelig trænger til bare at være hjemme den aften og de efterfølgende dage” Katrine affærdigede morens anmodning, men Noah ville ikke lade hende slippe – ikke i år.

”Men mor, i år har I jo ikke haft så travlt. I år har her i december har du da haft mere tid og fars folk har totalt styr på det der projekt, der pludselig er kommet før tid. I år kunne vi da godt tage derud?”

Der blev helt stille ved bordet. Caroline kiggede rundt og blev helt bekymret på Noahs vegne for bedsteforældrene så helt skræmte ud i ansigtet og forældre gloede på ham, som var det første gang de nogensinde hørte deres søn sige noget.

”Nej Noah, du ved jo godt…” begyndte hans mor

Men hans far holdt hånden op ”Vent lige lidt Katrine, han har jo en pointe – vi har ikke haft så travlt i år. Jeg har siddet hjemme og arbejdet og kunne da måske godt trænge til at komme lidt ud, selvom det selvfølgelig altid er hyggeligt os tre juleaften”

Han kiggede over på sin svigermor ”Og så har jeg faktisk en mistanke om at min svigermors brunede kartofler er bedre end Meyers”

Svigermor drog et lettelsens suk som var så stort at hun blæste det nærmeste stearinlys på bordet ud ”Tak Niels, det ved jeg nu ikke, men jeg skal da ikke lægge skjul på at det ville være af stor betydning for os hvis I ville komme, ik’?” Hun kiggede over på Noahs morfar som stadig sad og så ud som om han holdt vejret, men han stirrede på sin datter.

Han rystede sig lidt og sagde ”Jo jo, det er da både sikkert og vist”

Niels lagde hånden på sin kones arm: ”Hvad siger du Katrine? Kunne det ikke være dejligt at slippe for at anrette noget som helst og bare komme og smække fødderne op hos din mor og far?”

Noah troede simpelthen ikke sine egne ører og hviskede til Caroline: ”Clara har brugt nissemagi så en nisse har taget ophold i min fars krop – det er stukket helt af for ham”

Hun smilede og kyssede ham på kinden.

”Joooo, men hvad så med gaver mor? Skal vi så have gaver med til Berit og Flemming?” Spurgte Katrine ”Det plejer jo bare at være jer der giver noget til Noah”

”Jeg synes alle skal give til alle” sagde Noah glad og tænkte at nu satser jeg sgu bare hele julebutikken og går all in på alle mine juleønsker om juleaften.

Katrine kiggede lidt stresset på sin søn ”Men vi ved jo ikke hvad Berit og Flemming kan lide”

”Men det kan du hjælpe med, ik’ mormor?”

”Det kan du tro jeg kan Noah, Så er det en aftale – I vil gerne komme juleaften?” Hun kiggede forhåbningsfuldt på sin datter.

”Ok, mor, vi kommer, bare jeg ikke skal sidde med træsko og nissehue på hele aftenen – det der overjuleri tager du bare selv ansvar for”

Mormor råbte ”juhuu” så de der sad ved bordene omkring dem, vendte sig

”Min datter, hendes mand og mit barnebarn kommer ud til mig juleaften” Hun grinede uden skam over hele femøren og alle smilede og hævede glasset ”Jamen, så glædelig jul da”

Caroline tog med Noah og hans forældre hjem og sov. Da de trådte ind i entreen, tændte faren lyset der og inde i stuen som lå lige i forlængelse, så man kunne se hvor man gik.

”Hvad pokker?” kunne man høre faren sige efterhånden som han kom dybere ind i huset

”Hvad er det Niels, er der noget galt? Har der været nogen? Har der været indbrud?” Katrines stemme var nervøs.

”Næhhh” lød det undrende fra faren inde i stuen ”der har ikke været indbrud, men der har helt sikkert været nogen. Kom og se”

De gik alle tre ind i stuen hvor det smukkeste julebillede mødte dem.

Der var pyntet fra kælder til kvist med gran, flettede hjerter, nisser, guld og musetrapper. Det var bestemt mere end Katrine selv nogensinde ville have fundet på, men det var smagfuldt på en meget nisset måde.

”Hvad søren” sagde Caroline med et smil ”Der har vist været nisser på spil”