Nytårs-vaner

Mange af os har nytårsforsætter og mange af os når ikke i mål. Vi når ikke engang halvvejs😫

Jeg læste om en tilgang som gav mening for mig:

Lav forsætter om nye vaner i stedet for mål.

Mål er ude i fremtiden, ofte store ting vi ikke rigtig kan mærke eller sætte os ind i fordi vi ikke har prøvet at være over målstregen. Så selve projektet bliver for uoverskueligt fra starten og er dømt til at mislykkes.

Derfor bliver hvid januar, 4 gange styrketræning og løb om ugen, ingen Facebook eller sukker sjældent en succes for det har de færreste lyst til skal blive en fast del af vores hverdag. Og når vi ikke har lyst til at det bliver en del af vores hverdag, så gør vi det ikke.

Så vi skal kigge på nye vaner i stedet for og nye små vaner😊

Så skal vi gøre den nye ting et stykke tid, så den kommer til at passe ind i vores hverdag.

Vi børster jo tænder hver dag. Ikke fordi vi kan sætte os ind i hvordan det må føles at miste alle sine rådne tænder fordi man ikke passer på dem, men fordi det er blevet en vane som man bare gør to gange om dagen. Ligesom at stå op kl. 6.30 og gå i bad og på arbejde.

Nye vaner… hvad skal de så være?

For mig skal det være ændring i motionsvaner.

Min krop er slidt og jeg skal ikke styrketræne så hårdt som jeg har gjort indtil nu, det kan den ikke holde til. Så jeg skal lave noget udstræk/mobilitetsøvelser hver dag og jeg vil gerne gøre det til vane at gå til yoga to gange om ugen.

For at det skal blive overskueligt, har jeg fundet en app som viser mig øvelser på runder af 15 min. Måske kan jeg undvære den på et tidspunkt og bare lave øvelserne, men indtil videre er det fint med at have en guide. Dem skal jeg lave om morgenen inden jeg går i gang med arbejde.

Jeg skal gå til yoga tirsdag morgen og lørdag formiddag fordi der er en yogalærer i Fitness World som jeg godt kan lide og som underviser på de tidspunkter.

Jeg skal ikke træne hele tiden hver dag, for så bliver det et uoverskueligt mål og ikke en vane på sigt.

Det kan være mange andre vaner, f.eks. jeg slukker min arbejdscomputer senest kl. 21 hver aften. Eller jeg ser to afsnit på min serie hver aften (så jeg ikke kommer for sent i seng). Eller jeg spiser grønt til alle måltider, om det så bare er en gulerod eller noget peberfrugt.

Lav små overskuelige vaner som du har plads til i din hverdag. Så er din chance for at få dem som faste indgroede indslag meget større.

Skal du have en ny vane i 2023?

PS: Link til artiklen (på engelsk): https://www.psychologytoday.com/us/blog/social-instincts/202301/ditch-your-new-years-resolution-for-a-better-one-in-2023